Eerste indruk van GiGi: een opvouwbare e-scooter #NLTech (2024)

's Werelds eerste opvouwbare elektrische scooter komt uit Nederland en heet GiGi. De startup oppompen van Amsterdam is niet de eerste die een e-scooter aankondigt. Maar deze kun je echt meenemen naar kantoor, treinen, trams of je huis. We bezochten oprichter Stijn Enneking om te praten over het proces om GiGi werkelijkheid te laten worden. En om het echte ding voor een draai te nemen, natuurlijk.

de looks

Het wordt al snel duidelijk dat je het prettig moet vinden om rare blikken te krijgen tijdens het rijden op de GiGi. Het onderscheidt zich van al het andere op het fietspad. Met zijn vierkante uiterlijk en kleine wielen is het best moeilijk om er cool uit te zien, hoe hard ik ook mijn best doe. Aan de andere kant heb ik medelijden met het meisje op de Vespa dat naast me stopt voor het rode licht. Haar scooter neemt drie keer zoveel ruimte in beslag, maakt vier keer meer herrie en ruikt naar een file uit de jaren '60. Als het licht op groen springt, zijn mijn GiGi en ik de weg al overgestoken, terwijl ze nog steeds langzaam maar luid proestend om snelheid te maken.

De rit

Zolang de rit niet te lang duurt, doet GiGi het werk. Met het kleine zitje, de kleine wielen en de minimale vering voel je elk hobbeltje in de weg. En het sturen gaat heel direct, door de korte wielbasis is de scooter zeer wendbaar. Een tocht van 5 kilometer maken is een koud kunstje en op geen enkel moment oncomfortabel. Ik kan me voorstellen dat dit de afstand is waarvoor de meeste mensen de GiGi zullen gebruiken. Met de gemiddelde actieradius van 25 kilometer (of 35 voor de versie met grotere accu) kom je niet verder dan kleine ritjes in de stad. Makkelijker dan met de fiets, veel sneller dan met de auto.

Eerste indruk van GiGi: een opvouwbare e-scooter #NLTech (1)

Opvouwbaar Nederlands Design

GiGi wordt verkocht als typisch Dutch Design. Ook al lijkt het alsof je op een oversized LEGO-fiets rijdt, experimenteel en vernieuwend is het zeker. Dankzij het scharnier in het midden van het frame kan Gigi tot ongeveer de helft worden opgevouwen. Als volwassen volwassene kun je er comfortabel mee rondrijden en toch past hij in de kofferbak van je auto. In gesprek met de oprichter van GiGi Stijn Enneking, was de keuze voor elektrische aandrijving vooral praktisch. “We wilden een voertuig dat je overal mee naartoe kon nemen. Met een verbrandingsmotor zou hij niet in het openbaar vervoer mogen. En je wilt ook niet dat er olie of brandstof lekt in de kofferbak van je auto. Door elektrisch te gaan, kun je hem zelfs meenemen in de coffeeshop als je een drankje pakt.”

Het dragen van de GiGi

Het opvouwen van de GiGi is net zo eenvoudig als de gelikte folder of website zegt. Er zijn vier felgele onderdelen op het voertuig die je moet gebruiken. Twee voor het stuur, één om het gewricht in het midden los te maken en één om het in opgevouwen toestand vast te zetten. Het laat je achter met een pakket ter grootte van een grote Samsonite-koffer en 32 of 33,5 kilogram, afhankelijk van het batterijformaat. Hij is niet makkelijk mee te nemen, maar Enneking deed zijn onderzoek: “Ik heb gekeken hoe mensen hun vouwfiets gebruiken in treinen. Ze vouwen hem pas op als de trein arriveert. Er is maar een heel kort moment waarop ze het daadwerkelijk opheffen. Voor dat hele korte moment is de GiGi net licht genoeg gemaakt.

- A message from our partner -

Van de grond af

Dat gewicht bereiken was geen gemakkelijke taak. Enneking is al jaren geobsedeerd door details. Bijna elk onderdeel van de GiGi is op maat ontworpen. Zelfs de banden zijn speciaal gemaakt. “Bestaande banden van deze maat zijn gemaakt voor hogere snelheden. Maar GiGi zal nooit 80 of 90 kilometer per uur halen. We konden dus een ander materiaal kiezen en daarbij een paar gram afscheren.” Het scharnier in het midden ontwikkelen leek de grootste uitdaging, aangezien het zowel duurzaam als licht moest zijn. Zoiets bestond nog niet. Enneking vond een productiepartner in Govecs, met een gespecialiseerde productiefaciliteit in de buurt van Wroclaw in Polen. Enneking: “Het is erg state of the art. En we kunnen zeggen dat GiGi in Europa is gemaakt!”

Partners en financiering

Gemaakt in Europa, ontworpen in Nederland. Enneking's founding partners van C10 Design zijn ervaren op het gebied van industrieel ontwerpen. Het geld kwam van een Amerikaanse zakenpartner uit Enneking uit eerdere ondernemingen. De financiering was voldoende om het bedrijf draaiende te houden tijdens de ontwerpfase en daarna. “Behalve die ene investering, hoefden we nooit naar de bank voor extra geld.”

Eerste indruk van GiGi: een opvouwbare e-scooter #NLTech (3)

Hoe zit het met Bolt en Gogoro?

Het lijkt erop dat GiGi precies op het juiste moment wordt gelanceerd. Lokale overheid binnen Amsterdam zoekt naar manieren om aan de meest vervuilende bromfietsen en scooters te komen verboden. Een aantal coole initiatieven wachten om hun plaats in te nemen. De AppScooter van het Nederlands startup Bolt werd gelanceerd als de 'Tesla op twee wielen', maar is nog niet uit de fase van alleen maar veelbelovend kijken. En Gogoro uit Taiwan, met zijn verwisselbare batterijen, is nog nergens in de stad te vinden. Enneking: “We zijn bewust uit de publiciteit gebleven tot we klaar waren met ontwikkelen. Productontwikkeling is erg moeilijk en we hebben verschillende tegenslagen en vertragingen gehad. Maar nu zijn we klaar om te verzenden.” GiGi's zijn te koop voor €3.995 en dat is het grote voordeel dat GiGi heeft ten opzichte van hun concurrenten. Je kunt er vandaag zelfs in rijden. Als je in Nederland bent, tenminste.

Europa moet wachten

Enneking: “GiGi is in alle Europese landen legaal. Maar we lanceren momenteel alleen in Nederland. Het is niet realistisch om te denken dat we de hele wereld in één keer aankunnen.” De ambitie tot uitbreiding is er, de middelen niet. "Als we ons klaar willen maken voor export, hebben we nieuwe financiering nodig en zo mogelijk een nieuwe strategische partner."

Eerste indruk van GiGi: een opvouwbare e-scooter #NLTech (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 6454

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.